Het Café

Rond het jaar 1840 komen Hermanus Schuurman met zijn vrouw Gerritje Florijn, allebei uit Geesteren bij Borculo, in Eibergen wonen. Ze beginnen het café “Logement Het Witte Paard” aan de Grotestraat. Later na de 2e wereldoorlog verandert de naam in “Café ’t Centrum”. Naast caféhouder is Hermanus Schuurman voorman van de paarden bij Stoomblekerij  ten Cate (KTV). In 1908 stapt hij uit de zaak en geeft zijn baan als voorman van de paarden bij de Stoomblekerij op. Hermanus Schuurman laat een nieuw café bouwen. Deze verrijst op de hoek Beltrumseweg/Hupselseweg, thans café Tijink. De jongste dochter Hanna Schuurman gaat met haar ouders mee. Helaas is het van korte duur, in 1910 overlijdt Hermanus Schuurman. Hanna, hun dochter leert Jan Bats uit Rekken kennen die dan werkt bij de Melkfabriek in Eibergen. Zij trouwen en runnen vanaf 1935 samen café Bats. In 1962 overlijdt Jan Bats en nemen zijn dochter Dineke en haar man Hendrik Jan Tijink het stokje over. Hendrik Jan werkt dan nog als buschauffeur bij Lammertink en Arke. De vergunning staat dan officieel nog op naam van haar vader H.J. Bats. 19 november in het jaar 1965 wordt de vergunning overgeschreven naar Gerritdina Johanna Bats echtgenote van H.J Tijink. Hendrik Jan stopt zijn werkzaamheden als chauffeur en gaat fultime samen met zijn vrouw het café runnen. In de volksmond blijft het gewoon café Bats heten.

De jaren 60 en 70 zijn roerige tijden, café Bats is een goed lopend café en er heerst vaak een gezellige sfeer. Het moet echter gezegd worden dat velen daar, toendertijd, ook wel anders over dachten.

Wim Tijink

Als 17 jarige komt Wim definitief bij zijn ouders in de zaak. Wim is ondernemend en dat vertaalt zich in het binnenhalen van allerlei verenigingen. In 1979 is het biljarten gestart bij café Tijink. Samen met zijn vader Hendrik Jan, Toon Schuurman en Harry Asschert zijn zij de oprichters van de biljartvereniging. Naast het libre en driebandenspel wordt er ook kader gespeeld.  Wim Tijink, zelf een begenadigd biljarter en Herman Woeltjes, hebben verscheidene partijen op hoog niveau gespeeld. In 1980 neemt Wim de zaak over en tijdens een van deze biljartavonden ontmoet hij Marina. Zij krijgen verkering en trouwen in 1980. Ze wonen nog enige tijd samen met de ouders van Wim. Later verhuizen de ouders van Wim naar de Koningsbult.

Carnaval in het Hookershoes

In 1979 komt het carnaval bij café Tijink op stoom en wordt er een prins gekozen. Broer Woeltjes heeft de eer om als eerste prins gekozen te worden. Een carnavalssteek was nog niet aan de orde maar de prins werd met een sjaal omgehangen. Tot 1992 krijgen de oud prinsen geen sjaal meer omgehangen maar krijgen ze een zeemanspetje op. Wim Tijink en Appie Firing hebben in 1992 gepaste carnavalskledij aangeschaft. Daarna werd ook deelgenomen aan de optochten in Eibergen en later ook in Neede. Als de vereniging 33 jaar bestaat wordt Wim zelf prins van de Hookers met aan zijn zijde Adjudant Harrie Rothman. Wim was als president het boegbeeld van de Hookers. Door zijn stemproblemen moest hij tot zijn spijt deze functie opgeven.

Jonge aanwas bij het Carnaval

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst zal Wim Tijink gedacht hebben. Samen met Trees stond hij aan de wieg om de jeugd binnen te halen. Veel van de huidige jeugd zijn kinderen van ouders die bij het klootschieten waren betrokken. Het vertrekpunt van de klootschieters was en is bij café Tijink. Toen Martijn Temmink met zijn vrienden bij Tijink kwamen werd het idee geopperd om een vriendenteam op te richten. Het vriendenteam werd het 4e van Sp Eibergen. Wim en Trees werden de sponsors van het team en van lieverlee groeide dat steeds verder. Wim vraagt of Martijn Prins Carnaval wil worden. Dat ziet Martijn wel zitten en zo ontstaat er een band tussen beide. Samen bundelen ze de krachten en krijgt de beukweek zijn gezicht. Met name de Hemelvaartsdag is jarenlang een succes. Er wordt volop gefeest, er is een barbecue en het talloze publiek geniet van livemuziek. Naast het vertier wordt er in een speciaal geprepareerde zandbak door diverse teams een volleybaltoernooi  gehouden. Martijn Temmink is ook de grote animator achter de oprichting van de officiële FC Twente supportersclub. De supportersclub heeft 400 leden en het vertrekpunt bij de wedstijden van FC Twente is bij café Tijink.

Einde tapbaas Wim Begin Mesut Mis

Toen het rookverbod werd ingesteld werd het café bezoek minder. Dat zal niet alleen aan het rookverbod gelegen hebben. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de veranderende maatschappij. De uitbraak van corona deed er nog een flinke schep bovenop. Werken in de horeca eist zijn tol, ook voor Wim en Trees. Reeds lange tijd waren beiden bezig om er een punt achter te zetten. Een opvolger vinden die deze unieke kroeg wil overnemen is niet zomaar gevonden. Uiteindelijk is het gelukt en dat zal menig Eibergenaar goed hebben gedaan.

Op 1 augustus 2022 is het café overgedragen aan de nieuwe uitbater. Met een overweldigende receptie wordt op 30 en 31 juli afscheid genomen van Wim en Trees. Veel oude en nieuwe klanten ontmoeten elkaar en wordt het een grote happening.

Cafe Tijink gaat de boeken in als een bijzondere dorpskroeg die hoort bij de cultuur van Eibergen. Een soort dorpshuis waar veel verenigingen welkom zijn en zich thuis voelen. Hopelijk blijft dit in lengte van jaren nog bestaan.

© Copyright 2024 - CV De Hookers | Website Realisatie door: EdwinVproductions